
Svensk Kärnkraft
Kärnkraft i Sverige
Kärnkraften i Sverige står för mellan 45-50% av vår energiproduktion i dag. Det finns tre aktiva kärnkraftverk och de är belägna i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark, dessa ägs av E.ON, Vattenfall och Fortum. Fram till 2005 fanns det ett fjärde kärnkraftverk aktivt i Barsebäck men sedan stängdes det ned. År 2020 beräknas Barsebäck att rivas ned.
Reaktorerna prucerar för fullt och är aktiva året runt med undantag för produktionsuppehåll under sommaren för underhållsarbete och bränsleutbyte. De drivs på uran som det finns mycket gott om i världen.En alternativ bränslekälla är tortium men det används inte lika ofta eftersom det beräknas finnas mindre av det ämnet.
Eftersom kärnkraften innebär att radioaktiva ämnen är inblandade i processen att få fram energi är säkerheten ett ämne som ständigt är centralt för de tre stora företagen.Säkerheten kring rektorerna är höga, det finns säkerhetssystem som ser till att det inte kan gå fel.
Säkerhetssystemens primära uppgift är att förebygga att vattenkylningen uteblir och bränslehärden friläggs, med ett haveri som konsekvens. De har också andra uppgifter i form av att begränsa konsekvenserna om just ett haveri eller en olycka skulle inträffa.
Kärnkraften gynnar den svenska ekonomin eftersom den står för en så pass stor del av vår elproduktion. Att satsa mer på kärnkraften kan leda till att Sverige blir en stor energi exportör i Europa. Om man istället ersätter gas-och oljeförbrukningen med energi från svensk kärnkraft minskar vi utsläppet av växthusgaser och vi gör en förändring i miljöfrågan.
Det stora energiöverskottet vi kan få genom att utveckla kärnkraften kommer göra skillnad för miljön i Europa. Kärnkraft är absolut en bättre källa än olja och gas.
I Sverige har kan vi dessutom bättre kontrollera arbetsvillkoren och säkerheten i kraftverken. Arbetarna är i Sverige garanterade bra arbetsvillkor som man inte alltid kan vara att de får i andra länder.
En pågående modernisering av kärnkraften som syftar främst på att öka säkerheten, säkra försörjningen och leverans-säkerheten av konkurrenskraftig el under de kommande 20 åren men även att öka kraftverkens livlängd. En utveckling och ökning av kärkraftverken leder till att fler arbetstillfällen.
Energiöverskottet och de nya arbetstillfällena är inte de enda faktorerna som kan komma att gynna den svenska ekonomin. Faktorn att vi kan exportera energi och vara helt fria från energiimport är otroligt positivt för landet.